De geschiedenis van de puzzel

De puzzel is gelijktijdig in Frankrijk en in Groot-Brittannië ontstaan rond 1760. Een beeld wordt op een ondergrond gekleefd en in onregelmatige stukken gesneden, die men weer bij elkaar moet leggen.

 

Oorspronkelijk was het een educatief spel. In 1762 begint een zekere Dumas in Frankrijk geografische kaarten te verkopen die zijn verknipt en waarvan men de stukken weer bij elkaar moet leggen.

 

De Brit John Spilbury kleefde een kaart van Engeland op een dunne laag mahonie. Zijn puzzel werd vervolgens verzaagd volgens de grenzen van elk graafschap en elk graafschap werd afzonderlijk verkocht. Spilburry stierf op 29 jaar zonder het succes ervan te hebben gekend.

 

Vervolgens werden de puzzels historisch. In 1787 gaf de Engelse William Darton een puzzel uit met het portret van alle Engelse koningen, van Willem de Veroveraar tot Georges III. De speler moest de volgorde van de koningen van buiten kennen om de puzzel te kunnen leggen.

 

In 1789 vereenvoudigde Wallis het spel en gaf hij een chronologisch bord uit van de geschiedenis van Engeland, in kleur. Het moest als model dienen voor alle latere puzzels, die heel wat studie en geduld vroegen….

Engelsen noemen de puzzels Jigsaw Puzzels… jigsaw betekent decoupeerzaag…. degene die destijds het hout zaagde.

 

Tegenwoordig worden houten puzzels met laser versneden (heel weinig fabrikanten maken ze nog).

 

Puzzel Passion

Belliardstraat 143

1040 Brussel

0476 357650

 

 

info@puzzel-passion.be

DEFINITIVE SLUITING WINKEL

 

DE WINKEL IS GESLOTEN VANAF 14/08/2017 

DE VERKOOP GAAT VERDER VIA HUIDIGE WEBSITE  VANAF 15/09/2017.

 

Wij danken onze trouwe klanten. 

 

 . 

 

 

 


Puzzelwebshop

Koop uw puzzel (vanaf 2000 stuks) in onze webshop!

De grootste puzzelkeuze

In onze winkel in Brussel vindt je puzzels van 2 tot 40320 stuks.

Facebook

Wordt fan van Puzzle Passion op Facebook!